Site Haritası

İHTİYACI

YOUTUBE KANALIMIZ

MİHRİŞAH SULTAN CAMİİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beykoz Belediyesi tarafından 2013 senesinde Tarihi Küçüksu Mesiresini canlandırmaya yönelik yapılan projeyle Mihrişah Valide Sultan (Küçüksu) Cami’nin inşası start verdi . Tarihi cami, arşiv fotoğrafları ve belgelerden yola çıkarak geçmişte olduğu gibi küfeki taşı ve horosan harcıyla aslına makul olarak inşa edildi. Yaklaşık bir sene devam eden inşaat sonunda Mihrişah Valide Sultan Camii 84 sene akabinde tekrardan hayat buldu.

Cami’nin Halk Evi olarak kullanılmasının hata olduğunu açıklayan cami cemaatinden Mehmet Demir Öz, ‘Başka bir yere Halk Evi yapılabilir. Restore edilip bir daha cami olarak ibadete açılması bence doğru ve mantığa uygun bir karar’ diye belirtti .

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN (KÜÇÜKSU) CAMİ

Mihrişah Valide Sultan (Küçüksu) Cami, Sultan II. Mustafa’nın zevcesi Mihrişah Sultan tarafından 1750’de Küçüksu Kasrı’nın karşısına yaptırıldı. Yıllar içerisinde bakıma muhtaç hale gelen cami Osmanlı padişahı II. Mahmut’un fermanı ile 1835’te restore edildi. 1930’larda ise caminin hemen beraberinde mevcut bulunan Küçüksu Kasrı, devlet büyüklerine tahsis edilince cami cemaati düştü ve bu süreçte caminin minaresi anlaşılamayan bir sebeple yıkıldı. Minaresi yıkılan cami bir zaman akabinde Anadolu Hisarı İdman Yurdu’na tahsis edildi. İlerleyen zamanlarda bir siyasi parti tarafından lokal ve Halk Evi olarak kullanılmaya başlandı. 1950’de çok fazla partili döneme geçildikten akabinde , caminin lokal olarak kullanılması vatandaşların tepkisine yol açtı. Caminin bir daha ibadete açılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dilekçeler verildi, ancak farklılıkları bulunan bir şey olmadı. 1950’lerde, Celal Bayar’ın Küçüksu Kasrı’nda oturduğu sırada, tartışmalara son vermek için Halk Evi olarak kullanılan yer tamamını yıktırıldı.

Döviz Bilgileri
AlışSatış